Örter

Vi kan inte utlova några medicinska effekter men sök kunskap själv och prova gärna - du kan i alla fall njuta av ett gott örtte!

Johannesört   
Hypericum perforatum

Johannesört har använts i folkmedicin i generationer. Vi har plockat vår johannesört på orörda ängar och varsamt torkat blad och blommor till te. Det är ett i vårt tycke gott te med en bonuseffekt att när man känner sig liten och skör kan en kopp te med johannesört göra en gladare!
SBU (statens beredning för medicinsk och social utvärdering) skriver att effekten av johannesört är vetenskapligt bevisad vid kortvariga och lindriga depressioner och att biverkningarna tycks vara mindre än för andra antidepressiva läkemedel. (Läs mer om utvärderingen på SBU:s hemsida) www.sbu.se  

Ringblomma   
Calendula officinalis

Handplockade blommor från egen odling som varsamt torkats och förpackats i lösvikt.
Ursprungligen från Medelhavsländerna där man fortfarande odlar den väldoftande och vackra örten både som prydnad och medicinalväxt.
Kan användas både som örtte, i matlagning, salvor och som färgpigment till akvarellmålning.

Rölleka   
Achillea millefolium

Handplockad rölleka från ängar i Bohuslän. Varsamt torkad och därefter har blommor och blad paketerats.
Rölleka är en korgblommig ört med kryddig doft som växer vilt på torra ängar. 
Vetenskapligt namn är Achillea millefolium. Millefolium betyder "med tusen blad" och syftar på bladen som är finflikiga. Rölleka innehåller bitterämnet achillein. I den grekiska mytologin berättas om hur Akilles och hans soldater använde rölleka för att behandla sår i fält. I Sverige kallas örten även för "soldatblomma".
I folkmedicin har Rölleka använts som ett universalmedel mot diverse olika åkommor.