Skinn och garn

Skinn

Vi har en liten besättning gotlandsfår som härstammar från det gotländska utegångsfåret och är kända för att vara en robust och härdig ras. Vi köper in prisbelönta baggar för att få de mest exklusiva skinnen med den säregna lockiga och glänsande ullen. När de betar våra marker (vallodling sedan generationer) håller de landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden. Lammen föds svarta för att vid någon månads ålder utveckla ett spektrum av grå nyanser. Varje fårskinn är unikt! 

Våra stora tackskinn eller våra underbart mjuka lammskinn sänds till Tranås för garvning av Donnia skinn AB. En mycket uppskattad gåva lika användbar under hela livet både som baby i barnvagnen eller till våra äldre mot trycksår och dess emellan att ha i favoritsoffan!

Längden på lockarna är ca 3,5cm. Glansen gör att smutsen inte fastnar så lätt. Ofta räcker det med att hänga ut skinnet en fuktig dag och skaka det. När du tar in det så försvinner smutsen och lystern återkommer. Men vid kraftigare nedsmutsning är de tvättbara i maskin på 30 grader ulltvätt med ullschampo eller milt tvättmedel.

Fårskinn från våra något äldre djur klipps till hårlängd ca 3,5-6cm. Skinnen är större och har ofta vackra mönsterbildningar i olika grå nyanser ibland med en ål längs ryggen eller med ljusa speglar.


Vi har även några stora oklippta mattskinn med ullängd ca 8-10cm. Dessa skinn varken kardas eller klipps i beredningen. 

Garn

Vi klipper våra får två gånger per år och det är höstullen som vi låter spinna till garn. 

Det börjar med att vi får sortera ullen efter klippningen och rensa bort hö och växtdelar. Vi sänder vår ull till Båvens spinnhus där de spinner 2-trådiga härvor på 100g, ca 185m till oss. De värnar om gammal hantverkstradition och är måna om att förädla den fina ullen på ett varsamt och miljövänligt sätt vilket gör att glansen bevaras i det färdiga garnet.

Masktäthet ex: st nr 4: 20m= ca 10cm